Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Socialistisch raadslid Hartog: ‘laffe houding raad maakt sloop Peperstraat helaas mogelijk’

Bijdrage in het debat over de sloop van de Peperstraat in de raadsvergadering door socialistisch raadslid Evert Hartog op 25 november 2021:

De fractie van De socialisten is geschokt door de houding van dit college en door de laffe houding van de meeste gemeenteraadsfracties. De fractie van De Socialisten is nog meer geschokt door de onwaarheden die worden verteld in het antwoord op de heer Mattens over de rol van de heer Soeters. Daarin wordt verklaard dat de sloop van de Peperstraat voort komt uit het perspectief Maak.Centrumoost. In dat perspectief wordt met geen woord gerept over sloop. Het is geen logisch uitvloeisel van het perspectief, het is geen uitvloeisel van een plan waarbij bewoners betrokken zijn geweest.

Evert Hartog (links) en Roland van Braam, socialistische raadsleden, in gesprek met woordvoerder Peperstraat (foto: Patrick Zoomermeijer)

De wethouder vindt dat hij niet aan de projectontwikkelaar kan vragen om aan de huidige bewoners een gelijkwaardige woning, met dezelfde oppervlakte en dezelfde prijs aan te bieden, dat is teveel gevraagd. Hij vindt het niet teveel gevraagd dat de bewoners die hun woning kwijt raken, in grote onzekerheid verkeren over hun toekomst en maar een zekerheid hebben en dat is dat ze er flink op achteruit gaan. Schandalig. Het is duidelijk dat de prioriteiten niet bij de mensen liggen maar bij het de belangen van de projectontwikkelaar. Democratie is niet dat kiezers 1 keer in de vier jaar een kruisje mogen zetten en dat wij als raad en college onze gang kunnen gaan. Democratie moet betekenen dat inwoners invloed kunnen uitoefenen op het beleid, op hun leven op hun omgeving. Dat is faliekant mislukt.

Wethouder Krieger (VVD) verbaal in de knel bij demonstratie tegen sloop Peperstraat op 8 juli 2021 (foto: Patrick Zoomermeijer)

Voorzitter, buiten de raad heb ik niemand gesproken die enthousiast is over dit plan. Wel is er zeer veel kritiek geweest van tal van deskundigen. Het is niet goed doordacht voor de consequenties voor verkeer. Voor de huidige bewoners is geen oplossing, er is geen geaccepteerd sociaal plan. De raad heeft onvoldoende inzicht in de totale samenhang voor Centrum Oost. Als wij instemmen met dit plan stemmen we ook in met de bebouwing van de Burcht, een plan waar wij als raad nog niets van weten. De strategienota, die ons in maart dit jaar was toegezegd is achtergehouden. Wij hebben de indruk dat de raad wordt gemanipuleerd om dit plan door te kunnen drukken. En de raad laat het gebeuren.

Demonstratie tegen sloop Peperstraat voor Zaans stadhuis in Zaandam op 8 juli 2021 (foto: Patrick Zoomermeijer)

Met dit plan bouwen wij niet voor Zaankanters maar voor goedbetaalde professionals die nu niet in de Zaantreek wonen of werken maar een dure baan hebben in het Amsterdamse bedrijfsleven. Voor zaankanters komen er een schamele 40 te kleine woninkjes bij, in de plaats van ruime en betaalbare woningen, woninkjes waar je weer uit moet zodra er een kind in het gezin komt. Geen duurzame oplossing. 

Voorzitter, wij dienen drie moties in die eerst moeten worden uitgevoerd voordat een besluit kan worden genomen over dit plan. Als het nu wordt doorgedrukt is mijn vertrouwen in de democratie voorgoed beschadigd. Dan spelen wij een spelletje voor de bühne en dienen wij slechts als vijgenblad om te schaamte voor de prioriteit voor kapitalistische belangen van projectontwikkelaars en huisjesmelkers te bedekken.

Advertentie

3 gedachten over “Socialistisch raadslid Hartog: ‘laffe houding raad maakt sloop Peperstraat helaas mogelijk’

  1. Hartelijk dank voor dit vlammende betoog en de steun in onze strijd voor onze kwaliteit van leven.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: